Rozmarýnový koláč ze sušených meruněk a ořechů
Ingredience:
- 210 gramů hladké mouky
- čtvrt lžičky soli
- dvě lžíce čerstvě nasekaného rozmarýnu
- 180 gramů másla, nakrájeného na kostky
- 50 gramů cukru moučka
- půl lžičky vanilkového extraktu
Meruňková náplň:
- 250 gramů sušených meruněk
- 100 gramů cukru krystal
- tři lžíce medu
- špetka soli
Drobenka:
- 60 gramů hladké mouky
- 100 gramů třtinového cukru
- 45 gramů másla
- 50 gramů vlašských ořechů
Postup přípravy:
Ve velké míse promíchejte mouku, sůl a rozmarýn. Do mísy od kuchyňského robotu dejte máslo, které v robotu rozmixujte společně s cukrem a vanilkovým extraktem.
Do mixéru přidejte rozmarýnovou mouku a důkladně nechte promíchat. Směs vysypte na čistou pracovní plochu a prsty zpracujte do kompaktního hladkého těsta.
Plech o velikosti cca 28 x 22 cm vyložte pečicím papírem. Těsto vyválejte na tenkou vrstvu a umístěte na plech. Předehřejte troubu na 180 °C.
Koláčové těsto pečte asi 25–30 minut, dokud není lehce dozlatova.
Mezitím si připravte meruňkovou náplň. Do sekáčku potravin dejte meruňky, cukr, med a sůl a rozmixujte dohladka.
Meruňkovou náplň rovnoměrně rozprostřete na upečené koláčové těsto.
Drobenku si připravte tak, že v míse promíchejte všechny suroviny a prsty zpracujte na sypkou drobenkovou směs. Drobenkou posypte meruňkovou náplň na koláči a dejte péct na 25 minut do trouby.
Koláč nechte vychladnout, rozkrájejte na kostky a podávejte.